piatok 14. júla 2017

NSBHNT 2017- alebo nonstop beh po 4x


Nonstop beh hrebeňom nízkych tatier 2017. Nie ideálna forma. No to by bolo najmenej, viac ma trápilo koleno. Ktoré po páde bolo na tom biedne. A z hematómu nad patellou som si už sám pravidelne ťahal ihlou výpotok, teraz už len mierne krvavý. V piatok som ešte pre istotu bol u dobrého ortopéda. Keďže aj sám som na traumačke robil a i tam vozil pacientov...a viac menej čo Vám budem hovoriť... k lekárovi keď tak, tak v bezvedomí. V takom stave to tu máme! No lenže sú aj výnimky. A to spoznáte tým, že ak tam prídete je tam asi tisíc ľudí už o 5 ráno. Mal som však šťastie :). Doki pozrel, povedal že koleno je úplne v poho. Pýtať som sa však nepýtal, či je možné na ďalší deň šupnúť horský maratón. Odpoveď by bola jasná. No ja som mal už teraz 100% istotu na čom som. Dobalili, vyzdvihli časť partie a vydali sa na tradičnú konco júnovú akciu.
Cez Banskú po čísla, kľúče od ubytka a už sedíme na predpretekovom motivačnom pohovore v nemenovanej donovalskej pivárni. Všetko však s mierou a kontrolovane. Večer cucneme z kolena. Dačo výživného pojeme a poberieme sa spať nech si fyzické telo oddýchne pred tak už známym pre mňa behom. Ráno nového dňa dýchame na zastávke. Presúvame sa už tradične k nonstopáckym autobusom, ktoré nás taktiež tradične po dlhej ceste vysádzajú na Trangoške. Tam sa All4Run dáva dokopy. A s úsmevom na tvári, ako inak, už na štarte stojíme. Vpredu to vrie. Ja sa nemám kde a na čo plašiť. Chcem si užiť a s tým kolenom v dobrom dobehnúť. Na Štefáničku sa fajne ide. Ľudia sa uhýbajú! Asi preto, že nie sme na čele :). Prvá refreshment station- len tak doplníme vodu a smer Chopok. Aj ho vidno. A beží sa fayne. No je jasné, že to bude dnes o pití a jedle. Bude úmor. Slabý vánok, silné slnko, mráčika kde tu. Pasáž okolo Chopka sa mi stále páčila, behateľný chodník a výhľady. Samozrejme okrem tej plechovej obludy nad kamennou chatou. Občerstvovačka super, ľudia super. Ale teším sa na ďalšiu :). Na Ďurkovej je stále super, ve´d tam je Bučko :) . Koleno drží, no cítiť ho, že ho mám. Dereše, Poľana, Kotliská, na Chabenec sa vyškriabeme a viac menej celý úsek bežím popri kamošovi Andrejovi. Raz on ide raz ja.

pred Chopkom

Peťo Fraňo obhájilo minuloročné víťazstvo

Julo Kaľavský All4Run Košice

Katka Lamiová All4Run Košice


Aaaa už vidno sedlo Ďurková. Nálada nenormálna. Aj by som tu ľahol a len tak pozeral, čo sa deje :). Andrej odbehol, tak idem za ním. Na, pre mňa ťažší úsek, strácame výšku, slnko praží. Horúco je! Beriem vodu aj od turistov, dokonca mi berú aj prázdne obaly a odpadky. V diaľke sa už črtá Veľká Chochuľa. A ja už tak poťažšie zo sedla skalky na Košarisko šliapem. Ale viem čo ma čaká. A viem, že v zbehu na prašivej sa stále preberiem. Na Chochuli mi dávaju len 2 dcl vody, údajne viac nemôžu. Ale nie je ďaleko po Hiadeľské sedlo. Tam budú kúpele. Púšťam to dole. Na svojich medzičasoch mám náskok 10 min na osobák na tejto trati. Síce to tak dole nebeží- to koleno nepustí. A zbytočne nebudem riskovať. Keď toto čo idem vydržím do cieľa budem spokojný. Podmienky nie sú ideálne. Viem si predstaviť aj svoj aktuálny stav o dosť lepší a isto i klimatické podmienky vhodnejšie na tento pobeh. Už už bude les. A tu šrácko na chodníku leží. Pýtam sa že čo. "Nedobre": znie odpoveď. Tak stojím. Aspoň do tieňa vravím ľahaj. Vodu už nemám. Pánko vybľutý, bledý, sedieť ako tak ležať ťažko. Vstať vôbec. Pribiehajú ďalší. Kto má vodu tak dá. Stav sa ale nezlepšuje, skôr naopak. Tak so súhlasom t.č. už postihnutého točím zo svojho mobilu 18 300. Tam veľmi príjemná operátorka a keďže sám sedím na takej linke podávam presne tie informácie ktoré chce. Rýchlo, jasne a stručne. Nakoniec ju ubezpečujem, že ostávam pri ňom. Asi o 10 min mi volajú, že idú dvaja borci priamo z Hiadeľského sedla oproti. To je cca 2 km, ale riadne do hory s pekným sklonom stúpania. Filipovi o dosť horšie. Dehydratácia, vertigo, vracanie, porucha videnia. Ale po búrke vychádza slnko a tak tomu bolo aj teraz. Postupne sa to zlepšuje. Dokonca tak, že môžeme spolu pomaličky schádzať oproti HZS. Dvaja došli. Mladý hotový, celý mokrý, lapá po dychu, že horúco tu máme. Starší vo flanelke, flegmoš, akoby ani do kopca nešiel. Odovzdám im Filipa. Ten mi ďakuje, ale i ja ďakujem jemu, že som s ním mohol byť. I keď viem si aj inak pokec predstaviť :).

tretia žena Zuzka Urbancová

Hiadeľské sedlo
Do Hiadeľského prihrmím riadne vysušený. Tie 2 dcl by mi asi aj stačili, nebyť zdržania. A už sa mi vlastne ani nechce. Dôjsť do cieľa. Nejako. Ale hic je riadny. Hore Kozím chrbtom škriabeme a rozbiehame na rozpečené lúky. Pred Kečkou brutálny hurhaj v podaní Zdeno Longines a Peťo  Volnár. Konečne vbiehame do lesa na červenú. Zbeh a posledný stúpačik. Miešame sa s polmaratóncami. Ako my...tí pomalší tak i oni. Spolu to nejak bežím s treťou ženou Zuzkou Urbancovou. Tá že by chcela sub 6. Vravím že to dáme, snažím sa ju nejak potiahnuť. Aj v predstihu dobiehame na nové miesto cieľovej rovinky. Pogratulujeme si. No a ja mám brutálnu chuť na sprchu a pivo. Nehodlám tu sedieť na tom slnku. Nachádzam Oskara, Števa Rácza a idem na ubytko. Od nového cieľa mierne ďalej. A už si sedíme na teraske. Známa parta. Koťoga sa vyvárajú. Debata sa stupňuje. do neskorej noci. Ráno sa prejdeme na donovalský Zvolen aby sa nepovedalo, bo minulý rok prišla taká búrka že sme ledva zo zjazdovky ušli.


Nakata!


A čo na záver :) Asi len tri veci. Môjmu času som veľmi nepochopil...i keď je to totálne absolútne jedno...lebo mi to už aj bolo jedno. Ak s niekým dobehnete naraz...dá sa povedať za ruku do cieľa nerozumiem 4 sekundovému rozdielu. Na základe akého algoritmu časomiery to bolo vypočítané. Po druhé...prvá žena založí vo fakt ťažkých podmienkach rekord trate a na vyhlásení víťazov ani zmienka. To ma trošku mrzelo. Lebo to bola Katka. A bola za All4Run Košice. Škoda. No ona o rok založí ešte lepší čas! Toto bolo okukanie trate. Presne tak to na nonstope funguje. No a na záver, neviem ako iný, ale ak je niekomu fakt blbo tak pri ňom som. Na strave som si neskôr pozeral koľko ľudí prefrčalo okolo Filipa- aj to boli len Tí čo mali stravu. Niektorí sa aspoň pristavili, ale niektorí sa ani nezastavili. Nie som sudca. Len konštatujem. Pretože to je hmatateľný dôkaz GPX záznamu...ibaže by si to vymazali z histórie aktivít. Keď som jazdil enduro...a dĺžkou podobne ako aj náročnosťou obdoba horského maratónu, čo pácham teraz. Sa za takéto konanie diskvalifikovalo. Bolo to v športovom poriadku ktorý platil na daný ročník pre celý seriál pretekov. Isto to je väčší dôvod ako vylúčenie Sagiho z TdF 2017- za údajný lakeť...kedy chudáčik Mark skoro vykrvácal z pršteka. Nuž bolo to ako Maradonova Božia ruka...s rozdielom toho že ten lakeť sa toho magora ani nedotkol :))).  Avšak nesúdim nikoho. Je to však na zamyslení. Už aj na bežeckom ultratrailovom preteku som zazrel v propozíciách- ak má niekto pred Vami problém ste povinný zastaviť a poskytnúť prvú pomoc. Ono vlastne o poskytnutí prvej pomoci vraví aj trestný zákon. S hornou sadzbou 2 roky tomu je. Ale radšej si sadnime do studenej vody. A nech sa už takéto situácie neopakujú. Alebo minimálne buďme k sebe lepší!

Zvolen

Zvolen



Výsledky: nonstopbehnt 2017
môj: záznam garmin connect
foto zo stránky podujatia zo zvolena ja 

3 komentáre: